5 zmyslov

Zmysly


ZRAK-Videnie v noci

Hovorí sa ,že mačka vidí v noci.Nie je to tak.V úplne zatemnenej miestnosti ani mačka nevidí o nič lepšie ako my.Dokáže však zachytiť aj to najmenšie množstvo svetla v okolí.Vždy je prítomne slabé svetlo hviezd alebo bledý odraz vysokých mrakov a mačacie oči dokážu využiť aj takéto útržky svetla.
Mačacie oko používa dôvtipnú, hoci logickú metódu v podobe "zrkadla" umietneného za vysoko citlivou sietnicou.Toto "zrakadlo" pozostava z tapetum lucidum tj.z 15 vrstiev svetlolomných buniek s kryštálkami guaninu a pigmentu. Slabé lúče svetla sa dostanú do očí , prejdu okom, dotknú sa a stimulujú svetlo prijímajúce bunky v sietnici (tyčinky a čapíky).Tieto potom pokračujú tak, aby ich "zrkadlo" odrazilo a mohli sa skontaktovať opäť s tyčinkami a čapíkmi ešte raz. Táto dvojitá dávka umožnuje svetelný efekt a nesmierne zintenzívňuje nočné videnie mačky.
zrkadlo
Svietenie zrkadla vytvára charakteristické zlaté alebo zelené žiarenie mačacieho oka v tme.Viď.na obrázku. (Typicky záblesk zvláštneho zrkadla (tapetum lucidum) v mačacích očiach.)

Ako pracuje oko
Zrenica mačacieho oka rovnako ako u ostatných cicavcov sa sťahuje pri jasnom svetle a rozťahuje pri slabom.Tyčinky v mačacej sietnici umožňujú mačke dobre vidieť v noci a sú citlivé na nízko frekvenčné svetlá.čapíky zabezpečujú rozptyľovaciu silu.Mačacie oko obsahuje relatívne viac tyčiniek a menej čapíkov ako ľudské oko.Preto mačka lepšie vidí v slabom svetle, ale nerozlišuje jemné detaily tak dobre ako my.Mačka zaostruje zrak tak ako ľudia, čiže mení tvar šošovky pomocou mimovoľného ovládania drobných svalov.Tento proces nazyvame akomodácia.Može šošovky zohnúť, aby sa blízke predmety mohli dostať do zorného uhlu, alebo sploštiť ich tak ,aby sa mohli sústrediť na vzdialenejšie predmety.
polnocPolnocmrak.JPGzamračený deňsetlo1pravé poludnie
Farebné videnie
Vedci sú presvedčení, že hoci mačky farbu vidia,nič pre nich neznamená.Oči síce farbu rozlišujú, ale mozog ich neinterpretuje.
Všobecne môžeme povedať, že mačky nepoužívajú farebné videnie, nie je to podsatná časť ich normálneho života a pri chytaní myší nehrá nijakú úlohu.

ČUCH

Čuch je doležitý zmysel mačkovitých šeliem.Mačky majú 19 miliónov špecializovaných nervových ukončení v membráne, ktorá sa nachádza v nose.(človek ich má iba 5 miliónov)
Mačací nos je mimoriadne citlivý na vône, ktoré obsahujú dusíkaté zložky. Preto mačky môžu odmietnuť jedlo, ktoré sa kazí, alebo páchne, ked v ňom vznikajú chemikálie bohaté na dusík.
Ňuchanie
Veľa mäsožravcov vrátane niektorých mačkovitých druhov robí čudné grimasy - špúli pery a krčí nosom- čiže ňuchá.Existujú dohady,že toto prináša do styku niektoré pachy s málo prebádaným orgánom, umiestneným v prednej časti ústnej klenby,pozostavajúcim z malého vačku vystlaného recepčnými bunkami , ktoré sú podobné čuchovým receptorom v nose.
Tento organizmus , takzvaný Jakobsov orgán, je pravdepodobne spojený s čuchom aj s chuťou.V základnom stave jetsvuje u človeka no u mačiek domácich len v obmedzenej miere.Tento orgán možno najlepšie pozorovať v ústach hada.Zdá sa že u mačiek Jakobsov orgán ňčinkuje najmä vo vzťahu k pachom sexuálneho charakteru.
SLUCH
Sluch je u mačiekdruhým najdôležitejším zmyslom a štyridsiatimi svalmi, ktoré obhospodarujú každé vonkanšie ucho(človek ich má iba šesť) mačka dokáže otočiť uši tak ,aby mohla presne lokalizovať zvuk.Mačka obracia uči oveľa rýchlejšie ako pes!
Rozsah sluchu
Pri vysokých frekvenciách je mačací aj psí sluch oveľa bystrejší ako ľudský. Mačka počuje zvuky až o dve oktávy vyššie ako najvzšší tón , ktorý začuje človek, a dokonca o pol oktávy vyšší ako pes!Mačka prejavuje zvláštnu citlivosť v rozsahu vysokej frekvencie ,kde sa nachádzajú vysoké zvuky, ktoré vydávajú malé zvieratká, mačacia korisť. V tomto rozsahu má mačka úžasnú schopnosť rozlišovať medzi notami do takej miery, že rozpozná rozdiel tónu od jednej pätiny až do jednej desatiny medzi notami.
Väčšina mačiek sa bez akéhokoľvek tréningu naučí rozoznať slová vyslovené ľudským hlasom. Reaguje na meno, na volanie jesť,atď., ale nedokáže sa naučiť toľko slov ako psy.
Strata sluchu
Rovnako ako ľudia , aj mačky strácajú s pribúdajúcim vekom sluch.Mačací sluch začne upadať už vo veku troch rokov. Keď mačka dosiahne štyri a pol roka ,je táto strata už zreteľná.
Senilita a niektoré chroby môžu vyvolať u mačky aj úplnú hluchotu.Ušné infekcie a upchatie uší ušným mazom zvyčajne možno úspešne liečiť pri včasnom zákroku veterinára.