Starostlivosť o mača a mačku

:)

Aby ste poskytli svojej mačke tú najlepšiu starostlivosť, je potrebné porozumieť jej správaniu a návykom. Mačka je priateľské, ale svojhlavé zviera. Nie je jednoduché primäť ju robiť niečo, čo nechce. Jej výchova preto nespočíva v donucovaní a trestaní, ale v postupnom presviedčaní. Je lepšie začať s výchovou u mačiatka, máte tak väčšiu šancu na úspech, ale i dospelá mačka si dokáže osvojiť návyky, ktoré od nej budete vyžadovať. Rozhodne sa vyplatí sledovať a rešpektovať individuálne zvyklosti vašej mačky.

U vás v bezpečí

Malé mača okamžite začne preskúmavať nové prostredie, v ktorom sa ocitlo. Bohužiaľ si však zatiaľ neuvedomuje všetky nebezpečenstvá, ktoré naň číhajú v podobe rôznych nástrah a pascí. A jeho zvedavosť sa tak preň môže ľahko stať životu nebezpečnou. Stačí však dodržiavať niekoľko základných pravidiel, a vaše mačiatko sa bude v novom prostredí cítiť ako doma – príjemne a v bezpečí. Mača by nemalo mať prístup k otvoreným oknám, mohlo by vypadnúť. Ak nebývate v prízemí, je dobré okná opatriť sieťami proti hmyzu. Dávajte pozor aj na vchodové dvere, mača by nimi mohlo ľahko vykĺznuť von a už netrafiť späť.

 

 

Uvedenie nového člena do vašej domácnosti

Ak máte doma aj iné domáce zvieratá, musia sa veľmi rýchlo naučiť žiť s novým mačacím prírastkom. Avšak rôzne zvieratá hovoria rôznymi jazykmi, preto dávajte pozor na rôzne príznaky: pes napríklad zdvíha tlapku, keď sa chce hrať, naproti tomu mačka robí to isté, keď sa snaží brániť. Je dobré mača otrieť kúskom vášho oblečenia, prenesiete tak naň svoj pach a mača sa stane prijateľnejším pre ostatné, už zabývané zvieratá.

Spálňa

 

  • Je to najlepšie miesto na spanie, a to i pre vaše mača. A pretože mačky trávia spánkom mnoho času, je dôležité, aby ste výberu ich lôžka venovali zvýšenú pozornosť. V obchodoch pre chovateľov sú dostať najrôznejšie varianty pelechov, ale úplne postačí i obyčajná lepenková škatuľa alebo košík, ak je ľahko prístupný zvonku i zvnútra, je vystlaný teplou dekou alebo starým čistým svetrom, je umiestnený ďaleko od hluku a od prievanu tak, aby mača nebolo rušené, ak chce byť samo.

Obývacia izba

  • Mača by malo mať do tejto miestnosti voľný prístup. Môže sa tam hrať a odpočívať, ale len ak  je miesto primerane zabezpečené. Dajte pozor na káble, kvetináče a lampy.

Detská spálňa

  • Túto miestnosť by váš maznáčik nemal navštevovať príliš často, najmä ak tam spia dojčatá alebo malé deti. Mača spiace vedľa na vankúši môže dieťaťu brániť v dýchaní. Najlepšie je nainštalovať do tejto miestnosti zasunovacie dvere. Nie sú zvukotesné a mačky ich sotva otvoria.

Kuchyňa

  • Pre vášho obľúbenca, lovca a prieskumníka predstavuje kuchyňa pravý raj. Ak má misky s potravou i s vodou vedľa seba, mača sa naučí počas kŕmenia pravidelne piť, čo je veľmi dôležité pre zdravie jeho močových ciest.

Radosti vonku

Kým svoje mača pustíte prvý raz von, nezabudnite ho dať očkovať proti rozšíreným onemocneniam, ako sú mačacia chrípka, enteritída, infekcie horných ciest dýchacích a besnota. Vybavte svoje mača malým príveskom, kde uvediete svoje meno, adresu a číslo telefónu. Až pôjdete k veterinárovi, budete potrebovať vhodnú prenosnú schránku. V ponuke sú v rôznych veľkostiach a najlepšie je vybrať si takú, ktorú budete môcť používať aj potom, keď  váš maznáčik celkom dospeje.

Starostlivosť o krásu

Mačky sa všeobecne tešia dobrému zdraviu. Trpia len niekoľkými ochoreniami, a i tým sa dá zabrániť správnou hygienou, očkovaním, pravidelnými návštevami u veterinára a vhodnou vyváženou potravou. Vaše mača je čistotné stvorenie, samo si čistí srsť a stará sa o ňu, ale z času na čas by ste mu mali trochu pomôcť. Časté a pravidelné česanie alebo kefovanie vám pomôže udržať srsť vášho maznáčika naozaj čistú, čo je mimoriadne dôležité pri dlhosrstých plemenách.

Tu je päť krokov popisujúcich nenáročnú starostlivosť o srsť:
 
1. Položte mača na plochu, ktorá je ľahko umývateľná.
2. Starostlivo a jemne ho vykefujte smerom„po srsti“.
3. Pomocou kefy odstráňte odumreté chlpy.
4. Počas kefovania mača hlaďte.
5. Nakoniec jeho srsť vytrite bavlnenou handričkou alebo mäkkou kožou.

Ako na toaletu

Mačiatka sa naučia vykonávať svoje fyziologické potreby pozorovaním a kopírovaním svojich matiek. Ale ak vaše mača túto možnosť nemá, nie je ťažké ho to naučiť. Mačiatka potrebujú vykonať svoju toaletnú potrebu po každom kŕmení, takže práve v tomto okamihu by ste mača mali uchopiť a položiť na toaletnú misku. Ako výstelku odporúčame Catsan®, ktorý vďaka svojej jedinečnej receptúre absorbuje väčšinu kvapaliny skôr, než sa začnú vyvíjať baktérie a zápach.

Prvým lekárom ste Vy

To, že je vaša mačka zdravá, poznáte ľahko. Je v kondícii a aktívna, hravá, bezproblémovo sa kŕmi, vykonáva potrebu, má lesklú srsť a stará sa o ňu. Naopak pasivita a ľahostajnosť, agresívne správanie či nechuť k jedlu môžu signalizovať, že s vašou mačkou nie je všetko v poriadku. Ak zistíte akékoľvek odchýlky od normálnych prejavov, je na čase kontaktovať vášho veterinára. Majte telefónne číslo veterinárnej ordinácie vždy pri ruke, často stačí telefonická konzultácia a zistíte, ako sa o svoju mačičku správne postarať.

Očkovanie

Vaša mačka určite nijako zvlášť nemiluje injekcie, ale i tak je nutné, aby ste ju nechali pravidelne očkovať a odčerviť, a to i v prípade, že ju chováte doma. Váš veterinár vie najlepšie, akú vakcínu zvoliť, aby ste predišli takým onemocneniam, ako je mačacia chrípka, črevný katar, besnota alebo mačacia leukémia.

Vek vakcinácie odporúčanej pre všetky zvieratá a doplnkové vakcinácie:

 

 Vek

 Vakcinácie odporúčané pre všetky zvieratá

Doplnkové vakcinácie

 8.–10. týždeň

 Rhinotracheitída,kaliciviróza, anleukopénia

Chlamydióza, vírusová leukémia, infekčná peritonitída

 12.–14. týždeň

 Rhinotracheitída, kaliciviróza,
panleukopénia, besnota

 Chlamydióza, vírusová leukémia, infekčná peritonitída

 Každoročne

 Rhinotracheitída, kaliciviróza,
panleukopénia, besnota

 Chlamydióza, vírusová leukémia,
infekčná peritonitída

Niekoľko tipov, čo môžete svoju mačičku naučiť

Ak chováte mačku doma, privyknite ju na škrabadlo. Mačka má prirodzenú potrebu brúsiť si pazúriky a vôbec to nemusí byť o váš nábytok. Škrabadlo umiestnite tam, kde si svoje pazúriky brúsi najčastejšie. Ak mačka chodí von, privyknite ju na obojok. Zvoľte postupné privykanie a vyberte kvalitný, flexibilný obojok. Môžete ho navyše opatriť menom a kontaktom pre prípad, že sa vaša mačička zatúla. V každej mačke je duch šelmy a lov má odjakživa v krvi. Občasné prejavy agresivity však môžete dostať pod kontrolu. Dajte jej dostatok príležitostí na hru a vybitie energie. Keď má chuť loviť, môže svoje pazúriky zasekávať do hračiek akéhokoľvek druhu. Špeciálne podstielky napodobňujú pre mačku prirodzené podmienky na vykonávanie potreby, ľahko si preto tento zvyk osvojí. 

Mačací život je hra

Jednou z najdôležitejších aktivít pre ne je totiž hra. My „páničkovia“ môžeme mačkám taký život len závidieť. Hrou trénujú svoju kondíciu, postreh, lovecké metódy i rýchly útek. Najmä pre mača je hra nevyhnutnou prípravou schopností, ktoré potrebuje v dospelom veku. Každá chvíľka, kedy sa s mačičkou hráte, navyše pomáha vytvárať a upevňovať vaše priateľstvo. Chuť do hry vypovedá zároveň o dobrom zdraví a pohodovom rozpoložení mačky.